Stichting cultureel erfgoed
Korenmolen De Eersteling
korenmolen De Eersteling
Hoofdweg 741
2131 MA Hoofddorp
email: gniletsree @gmail.com
Speltmeerzaden brood
Spelt Meerzaden broodmeel is een mix van onder andere speltvolkoren, speltbloem, zonnebloempitten en lijnzaad. Spelt Meerzaden broodmeel is voor een licht meergranen speltbrood.
Bereiding in de broodbakmachine:
10 gram gist, 500 gram Spelt Meerzaden broodmeel, 245-290 gram koud water, basisprogramma.
Bereiding in een conventionele oven:
10 gram gist, 500 gram Spelt Meerzaden broodmeel, 245-290 gram water. Meet de temperatuur van de omgeving en het Spelt Meerzaden broodmeel. Maak de som: 66 – omgevings- en ingrediëntentemperatuur = de temperatuur van het toe te voegen water. Voeg het water bij het Spelt Meerzaden broodmeel en kneed tot het deeg een temperatuur heeft van ongeveer 27°C. Maak een gladde bol en laat deze ± 25 minuten op kamertemperatuur onder een vochtige doek rijzen. Rol het deeg daarna uit op een met bloem bestoven werkplek. Losjes opbollen en 25 minuten laten rijzen op kamertemperatuur onder een vochtige doek. Bakblik invetten met olie of boter. Rol het deeg uit en vouw eerst de rechterkant tot over het midden en daarna de linkerkant. Uitrollen tot de breedte van bakblik. Deeg oprollen vanaf de bovenkant en leg het deeg met de naad naar beneden in bakblik. Afdekken met vochtige doek en 60 minuten laten rijzen op kamertemperatuur. Conventionele oven voorverwarmen op ± 230°C. Afbakken in ca. 30-35 minuten.
Mix voor een donker meergranenbrood
6-GRANEN
Recept voor de broodbakmachine:
- 500 gram broodmix
- 10 gram droge poedergist
- 280 - 320 ml water
- basisprogramma
- brood direct uit het blik halen en op een rooster af laten koelen
Mix voor een donker meerzadenbrood
SPELT MEERZADEN DONKER
Recept voor de broodbakmachine:
- 500 gram broodmix
- 10 gram droge poedergist
- 250 - 290 ml water
- basisprogramma
- brood direct uit het blik halen en op een rooster af laten koelen
Kant & klare mix voor een donker brood
GROF DONKER
Recept voor de broodbakmachine:
- 500 gram broodmix
- 325 ml water
- basisprogramma
- brood direct uit het blik halen en op een rooster af laten koelen
Kant & klare mix voor een traditioneel brood
SPELT MEERZADEN
Recept voor de broodbakmachine:
- 500 gram broodmix
- 320 ml water
- basisprogramma
- brood direct uit het blik halen en op een rooster af laten koelen
Kant & klare mix voor een traditioneel brood
MOLENWIT
Recept voor de broodbakmachine:
- 500 gram broodmix
- 310 ml water
- basisprogramma
- brood direct uit het blik halen en op een rooster af laten koelen
Kant & klare mix voor een traditioneel brood
MOLENBRUIN
Recept voor de broodbakmachine:
- 500 gram broodmix
- 310 ml water
- basisprogramma
- brood direct uit het blik halen en op een rooster af laten koelen
Mix voor een hartig kruidenbrood
ITALIAANS KRUIDEN
Recept voor de broodbakmachine:
- 500 gram broodmix
- 10 gram droge poedergist
- 260 - 300 ml water
- basisprogramma
- brood direct uit het blik halen en op een rooster af laten koelen
6 granen brood
6-Granen broodmeel is een mix van onder andere tarwe- en roggebloem, tarwe- gerste- en havervlokken, zout, soja (gmo vrij) en lijnzaad. Bak van 6-Granen broodmeel een donker meergranenbrood.
Bereiding in de broodbakmachine:
10 gram droge gist, 500 gram 6-granenmeel, 280-320 gram koud water, basisprogramma.
Bereiding in een conventionele oven:
10 gram droge gist, 500 gram 6-granenmeel, 280-320 gram water. Meng de 6-granenmeel en gist en meet de temperatuur van de omgeving en de ingrediënten. Maak de som: 66 – omgevings- en ingrediëntentemperatuur = de temperatuur van het toe te voegen water. Voeg het water de 6-granenmeel en kneed tot het deeg een temperatuur heeft van 27°C. Maak een gladde bol en laat deze ±25 minuten op kamertemperatuur onder vochtige doek laten rijzen. Deeg uitrollen op een met bloem bestoven werkplek. Losjes opbollen en 25 minuten laten rijzen op kamertemperatuur onder een vochtige doek. Bakblik invetten met olie of boter. Deeg uitrollen en vouw eerst de rechterkant tot over het midden en daarna de linkerkant. Uitrollen tot de breedte van bakblik. Deeg oprollen vanaf de bovenkant en leg het deeg met de naad naar beneden in bakblik. Afdekken met vochtige doek en 60 minuten laten rijzen op kamertemperatuur. Conventionele oven voorverwarmen op ± 230°C. Afbakken in ca. 30-35 minuten.
Zonnepit brood
Zonnepit broodmeel is een mix vol zonnebloempitten, lijn- en sesamzaad. Dit heerlijke Zonnepit broodmeel vol met zonnebloempitten is bij velen een favoriet brood. Zonnebloempitten zitten boordevol gezonde vitaminen en mineralen.
Bereiding in de broodbakmachine:
10 gram droge gist, 500 gram Zonnepit broodmeel, 270-310 gram koud water, basisprogramma.
Bereiding in een conventionele oven:
10 gram droge gist, 500 gram Zonnepit broodmeel, 270-310 gram water. Meng het Zonnepit broodmeel en gist en meet de temperatuur van de omgeving en de ingrediënten. Maak de som: 66 – omgevings- en ingrediëntentemperatuur = de temperatuur van het toe te voegen water. Voeg het water bij het Zonnepit broodmeel en kneed tot het deeg een temperatuur heeft van 27°C. Maak een gladde bol en laat deze ±25 minuten op kamertemperatuur onder vochtige doek laten rijzen. Deeg uitrollen op een met bloem bestoven werkplek. Losjes opbollen en 25 minuten laten rijzen op kamertemperatuur onder een vochtige doek. Bakblik invetten met olie of boter. Deeg uitrollen en vouw eerst de rechterkant tot over het midden en daarna de linkerkant. Uitrollen tot de breedte van bakblik. Deeg oprollen vanaf de bovenkant en leg het deeg met de naad naar beneden in bakblik. Afdekken met vochtige doek en 60 minuten laten rijzen op kamertemperatuur. Conventionele oven voorverwarmen op ± 230°C. Afbakken in ca. 30-35 minuten.